Ràdio Les Planes

L'emissora de la Vall d'Hostoles

Ràdio Les Planes   107.7 F.M.

L'emissora de la vall d'Hostoles

Des del 1980 al teu costat

››› Inici

Història de Ràdio Les Planes

RÀDIO LES PLANES: 20 ANYS D'HISTÒRIA


Poc abans dels 80, la gent que sintonitzava el seu transmissor podia escolar el que era el primer intent de radiodifució a les Planes d'Hostoles. Estem parlant de la conegudíssima "Ràdio Palanagana" de Jordi Brunet, que es caracterizava pels seus continguts humorístics, tal com es reflectia en el seu eslgògan: "Això és Ràdio Palangana que emet quan li dóna la gana". Però, és just després d'aquesta iniciativa que podem parlar de l'existència de Ràdio Les Planes.

Si ens posem a buscar pels arxius documentals de Ràdio Les Planes, i per la memòria dels seus components més antics, alguns d'ells fundadors de l'emissora, veiem que ens hem de traslladar a l'any 1980 per parlar del seu naixement.

Concretament, va ser poc abans del Nadal de 1980 quan en Miquel Castany i Folch, mogut pel seu interès pel món de la radiocomunicació, es decidí a crear una ràdio amb continguts que poguessin interessar la gent del poble. En Miquel junt amb un grup d'amics varen crear el que serien els primrs estudis de Ràdio Les Planes situats en un garatge de l'avinguda Narcís Arnau. Des d'aquí es feia una programació de caps de setmana que era íntegrament musical, però un any més tard aconseguiren fer les primeres retransmissions mòbils.

Ràdio Les Planes es convertia així en la primera emissora local de la Garrotxa, i una de les primeres de Catalunya.

A poc a poc la ràdio anava millorant tant en qüestions tècniques com de contingut, per això en poc temps els estudis es varen anar quedant petits, i per intentar solucionar el problema, l'any 1984 l'Ajuntament va cedir els actuals locals situats al carrer Roureda, 1.
Estudis "Ràdio Palangana" amb en Jordi Brunet

Els estudis de "Ràdio Palangana" amb Jordi Brunet
Els estudis situats a l'avinguda Narcís Arnau

Els estudis situats a l'avinguda Narcís Arnau
Els primers estudis instal·lats al carrer Roureda, 1 

Els primers estudis instal·lats al carrer Roureda, 1.
Xavier Boix als nous estudis de Ràdio Les Planes

Xavier Boix als nous estudis Ràdio Les Planes.
Després de 8 anys amb en Miquel Castany com a director, va agafar el rellue en Miquel Reverter i Llach, que continuaria la tasca durant 8 anys més. Durant aquesta nova etapa el nombre de col·laboradors anava augmentant dia rera dia. Es van anar millorant les instal·lkacions, tot incorporant equipmanet tècnis més moderns.

L'any 1995 hi torna a haver un nou canvi en la direcció de l'emissora, s'elegeix com a director Josep Collell i Tarrés. S'obre un nou període marcat per una continuació del que havien fet els successors i per un intent de millora constant.Cal destacar també que tots tres directors han comptat sempre amb el suport de tot el col·lectiu de col·laboradors de l'emissora i sobretot de l'ajuda d'una junta directiva. Aquest equip directiu ha permès que hihagués una organització interna estructurada en les diferents àrees de treball: departament de musicals, informatius, publicitat, etc.

Ràdio Les Planes, al llarg d'aquests 20 anys, ha anat cada vegada a més. Hem de parlar de la introucció de nous programes de continguts molt diversos, el trasllat dels estudis al carrer durant les festes, l'organització d'actes com l'Elecció de la Pubilla i les dames d'honor, i un etcètera tan llarg com aquests 20 anys de ràdio.

Amb tot això, Ràdio Les Planes s'ha convertit en una escola de ràdio i en una entitat creada amb la voluntat d'estar al servei del seu poble i de la seva vall.El control 1 dels actuals estudis

El control 1 dels actuals estudis.

Des d'aquí es realitzen la majoria dels programes.
Foto control 2

El control 2 o estudi de gravació.

En aquest estudi es fan falques i es graven programes.
El locutori de la ràdio

El locutori de la ràdio.

Aquí s'hi fan les entrevistes, els debats, l'Hostoles Informatiu, etc.<--  1-Pròleg                                                         3- Participació en les festes -->