NOTICIA: Científics de la UdG, entre ells el planenc Isaac Garcia, troben una via per avançar cap a una fotosíntesi artificial.

Un grup de científics de la Universitat de Girona, entre ells el planenc Isaac Garcia, liderats pels doctors Julio Lloret i Miquel Costas, han fet un descobriment que pot ajudar a avançar en l’ús de les energies netes i perquè aquestes vagin substituint progressivament els combustibles fòssils. un dels camps en què es treballa en aquest sentit és el d’emular en certa manera el procés que fan les plantes amb la fotosíntesi. “Un dels somnis és fer fotosíntesi artificial, o sigui, aconseguir energia només amb aigua i llum solar”, explica Costas. El problema rau en el fet que químicament és molt difícil obtenir oxigen de l’aigua, que només es pot fer eficientment amb metalls tòxics i molt cars. Per Costas, “això era el coll d’ampolla per aconseguir aquest somni”. I el que ha descobert l’equip de la UdG és que aquesta reacció que es basa en l’oxidació de l’aigua, també es pot fer utilitzant el ferro com a catalitzador, un material abundant, barat i que no és tòxic.

Ara, amb la descoberta es fa un pas endavant per avançar cap a una fotosíntesi artificial i generar energia de forma neta i sense produir residus. Segons Costas, el pròxim pas ha de ser idear l’antena que reculli la llum solar que es pugui oxidar l’aigua i generi energia en forma química, hidrogen per exemple: “A la llarga, això podria fer fins i tot que ens poguéssim generar l’energia a casa, com si nosaltres mateixos ens creéssim la benzina, i de manera barata. “De fet, Costas ha explicat que un equip de Boston va aconseguir el 2007 una fita semblant, però utilitzant cobalt en comptes de ferro. El grup després de 4 anys d’investigacions, aquest estiu ha aconseguit crear les primeres fulles artificials, marcant el camí que ara es vol seguir des de la Universitat de Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × two =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.